Pokrzywa i jej właściwości zdrowotne

Pokrzywa to roślina zielna, która rośnie dziko w różnych regionach świata. Jest popularnym składnikiem wielu tradycyjnych medycyn ludowych i znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Pokrzywa posiada wiele cennych właściwości, w tym m.in. przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, moczopędne i przeciwhistaminowe.

 

Pokrzywa i jej właściwości zdrowotne

Pokrzywa - witaminy i właściwości

Pokrzywę zbieramy w maju najlepiej przed pełnia ponieważ wtedy ma najwięcej właściwości zdrowotnych. Witaminy w niej zawarte to : Wit. A, B, C, E, K, B1, B2, B3, B5 oraz magnez, wapń, fosfor, żelazo, krzem, siarka, potas, sód, mangan, miedź, cynk, selen, kwasy organiczne np. odpowiedzialny za parzenie kwas mrówkowy oraz inne kwas węglowy,  szczawiowy, krzemowy, cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy, fosforowy, chinowy, kawowy, masłowy, mrówkowy i octowy.

Zawiera karoten ( prowitamina A) która wzmacnia układ odpornościowy . Krzemionka wzmacnia włosy i paznokcie.

Wystarczy parę sekund przykładać pokrzywy w chore miejsca np. kręgosłup, stawy, kolana, łokcie i po kilku razach ból odchodzi. 

Napar z pokrzywy

Pokrzywy świeże lub ususzone gotować w 2 minuty i parzyć  minimum 15 minut tak powstaje napar z pokrzywy.

Wcieranie naparu w skórę głowy wzmacnia je leczy z łupieżu oraz zapobiega by włosy się nie rozdwajały dzięki niej stają się błyszczące i zdrowe. Wystarczy raz w tygodniu po umyciu włosów spłukać je naparem  pokrzyw.

Taki napar pomaga również na trądzik młodzieńczy , na dobre trawienie ,czyści krew oraz oczyszcza organizm z trucizn, gdyż wymywa z nerek sole ,piasek i kamienie. Wzmacnia układ odpornościowy i wzmaga krwiotworzenie. Kuracje z pokrzywy powinna trwać minimum 4 tygodnie i nie dłużej niż 8 tygodni. Dziennie należy wypić 1 litr herbatki. 

Przepis na sok z pokrzywy

Osobom chorym polecam sok z pokrzywy, pomaga on w walce z wieloma chorobami.  

Do przygotowanie będziemy potrzebować: 

  • 100 pokrzyw 
  • 3 litry wody zimnej
  • 4 szt cytryny
  • 3 łyżki Kwasku cytrynowego
  • 2. Kg cukru

Jak przygotować sok z pokrzywy:

  1. Pokrzywy opłukać i zalać zimną wodą, dodać pokrojone cytryn( cytryny umyć i sparzyć ), kwasek cytrynowy .
  2. Pozostawić na 24 godz. 
  3. Odcedzić pokrzywy , dodać cukier, zagotować i wlewać gorące do butelek lub słoików .
  4. Pasteryzować 15 minut.Sok z pokrzywy może mieć wiele zalet dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Pokrzywa jest bogata w wiele składników odżywczych, takich jak witaminy (w tym witamina A, C, E, K, B1, B2, B3, B6), minerały (w tym żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, cynk) oraz flawonoidy i antyoksydanty. 

Właściwości soków z pokrzywy to między innymi: 

Poprawa kondycji skóry i włosów: Sok z pokrzywy może pomóc w utrzymaniu zdrowej skóry i włosów, ponieważ zawiera składniki odżywcze, takie jak witaminy A, C i E, które są ważne dla zdrowia skóry, a także cynk i żelazo, które pomagają w utrzymaniu zdrowych włosów. 

Wspomaganie funkcjonowania układu moczowego: Sok z pokrzywy jest często stosowany w celu wspierania funkcjonowania układu moczowego. Pomaga to w zapobieganiu infekcjom dróg moczowych i kamieniom nerkowym poprzez zwiększenie wydalania moczu i zmniejszenie stężenia soli w organizmie. 

Wzmocnienie odporności: Pokrzywa zawiera wiele składników odżywczych i antyoksydantów, które pomagają wzmocnić odporność organizmu i chronić przed chorobami. 

Pomoc w walce z anemią: Sok z pokrzywy jest bogaty w żelazo, co może pomóc w leczeniu niedokrwistości.

 Poprawa trawienia: Pokrzywa zawiera wiele składników odżywczych, które mogą pomóc w poprawie trawienia i zapobieganiu zaparciom.

 

Pokrzywy - podsumowując

 Ja osobiście dodaje pokrzywy  prawie do wszystkiego jak tylko się pojawiają pierwsze liście na wiosnę zbieram i dodaje posiekaną do zup sosów sałatek do pieczenia mięs ryb i przeróżnych potraw pieczonych w piekarniku. Można dodać jej bardzo dużo przy robieniu szpinaku. 

Zbieram również  je i suszę by mieć na cały rok, wysuszone i pokruszone liście używać do jedzenia . Zachęcam wszystkich do zbierania jej można w rękawiczkach ale kto ma reumatyzm lub dnę moczanową to lepiej bez rękawiczek. Można z niej robić również nawóz w ogrodzie na pomidory ogórki czy inne warzywa. 

 

Scroll to Top